top of page

ВУГЛЕЦЕВИЙ ПОДАТОК І ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ: НАЗВАНО ЛАУРЕАТІВ НОБЕЛІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ З ЕКОНОМІКИ


Премію вручили за зусилля з "інтеграції змін клімату в довгостроковий макроекономічний аналіз" та за "інтеграцію технологічних інновацій у довгостроковий макроекономічний аналіз"

У понеділок, 8-го жовтня, премія Шведського національного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля, яка неофіційно вважається Нобелівською премією з економіки, була присуджена Вільяму Нордхаусу та Полю Ромеру. Про це повідомляє прес-служба Нобелівського комітету у Twitter.

Уточнюється, що Нордхаусу премія відійшла за зусилля із "інтеграції змін клімату в довгостроковий макроекономічний аналіз", а Ромеру – за "інтеграцію технологічних інновацій у довгостроковий макроекономічний аналіз".

Як відзначили в Нобелівському комітеті, Нордхаус став першим, хто створив кількісну модель, що описує глобальну взаємодію між економікою та кліматом. Наразі вона широко поширена та використовується для вивчення наслідків втручання у кліматичну політику, наприклад, – податків на викиди вуглецю.

Своєю чергою, розроблена Ромером модель припускає, що основним фактором економічного зростання є збільшення капіталовкладень у науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи (НДДКР) й інвестиції в людський капітал. На його думку, економіка, що володіє ресурсами людського капіталу та розвиненою наукою, має в довгостроковій перспективі кращі шанси зростання, ніж економіка, позбавлена ​​цих переваг.

Дослідження Ромера заклали основу того, що зараз називається теорією ендогенного зростання або довгострокового економічного зростання.

Нагадаємо, минулого року Нобелівську премію з економіки отримав 72-річний Річард Талер за "теорію підштовхування" (скерованого вибору).

Як відомо, сам Альфред Нобель не вказав економіку серед переліку категорій у заповіті, тому вона не є насправді Нобелівською премією. Утім, премію за внесок в економіку заснував Королівський банк Швеції – у пам'ять про видатного хіміка та мецената. З 1969 року її вручають щорічно.


20 переглядів
bottom of page