top of page

ТЕЛЕСКОП "ДЖЕЙМС ВЕББ": НА ЩО ВИТРАТИЛИ $10 МЛРД ТА ЯКУ МІСІЮ ВІН МАЄ ВИКОНАТИ В КОСМОСІ


https://www.dsnews.ua/ukr/future/pershi-znimki-teleskopu-dzheyms-vebb-sensaciya-roztyagnuta-u-chasi-12072022-462546

Найбільший, найпотужніший і найдорожчий апарат в історії NASA. Чверть століття над ним працювали тисячі науковців із 17 країн. І тепер він нарешті вирушив у подорож. Щоб втілити у реальність, що десятиліттями вважалося фантастикою. Це все про новий телескоп "Джеймс Вебб".

"Цей космічний телескоп буде найдосконалішим і найскладнішим за будовою, серед усіх, які коли-небудь запускали в космос", – розповідає доцент фізики та астрономії в університеті Пердью Ден Мілісавлевич.

Вивести на орбіту новий потужний телескоп вирішили ще 1996 року. Після того, як науковці підтвердили існування першої планети за межами Сонячної системи. На той час на орбіті вже кілька років працював знаменитий "Габбл". Цей космічний апарат спричинив справжню революцію в астрономії. Він допоміг побачити таємниці Всесвіту, які недоступні людському оку. Телескоп передав на Землю понад мільйон унікальних знімків галактик, планет і зірок.

Завдяки цим світлинам вчені змогли уточнити вік Всесвіту, підтвердити існування чорних дір, дізнатися, як з'являються і помирають зірки. Проте для пошуку далеких планет у "Габбла" бракувало потужностей.

"Джеймс Вебб" значно потужніший за попередника. І значно дорожчий. Вартість його будівництва сягнула понад 10 мільярдів доларів. Хоча стартовий кошторис був 500 мільйонів. Запустити новий телескоп спочатку планували 10 років тому. Але дату постійно переносили, адже інженери продовжували його адаптувати, враховуючи набуті нові знання про Космос та нові розробки.

Новий телескоп стане найпотужнішою космічною обсерваторією за всю історію людства. Як з'явилися перші зірки? Як формувалися галактики? Чи існують екзопланети, схожі на Землю? Чи є ми єдиною формою життя у Всесвіті? На ці запитання шукатиме відповіді "Джеймс Вебб". Телескоп допоможе, зокрема, й краще зрозуміти Сонячну систему. А також будову сусідніх галактик, планет і супутників.

Клаус Понтоппідан, науковий співробітник місії "Джеймс Вебб", розповідає: "Телескоп дасть відповідь на фундаментальні запитання: чи одні ми у Всесвіті? Як ми з'явилися? Що на нас чекає попереду? Всесвіт такий величезний. Складно навіть уявити, чи існує ще десь життя. Але тепер ми маємо потужний інструмент, щоб з'ясувати і розповісти про це".

За допомогою "Джеймса Вебба" науковці зазирнуть у найвіддаленіші куточки Всесвіту. І не лише у просторі, а й у часі. Адже телескоп здатний розглянути об'єкти, розташовані на відстані 13,5 мільярдів світлових років. Тобто ми побачимо, яким був Всесвіт, коли ще навіть не існувало нашої планети.

"Цей апарат призначений для дослідження Космосу настільки детального, наскільки взагалі здатне людство. Він дозволить нам зазирнути у минуле, в часи, коли народжувалися перші зірки та галактики", – говорить науковий співробітник місії "Джеймс Вебб" Ерік Сміт.

Сам телескоп завбільшки з тенісний корт. А його основний інструмент – велетенська чаша з 18 дзеркал, кожне з яких діаметром 6,5 метрів. Усі вони виготовлені з берилію – легкого і водночас міцного матеріалу – і вкриті золотом. Такий величезний апарат неможливо було розмістити у ракеті, що доправила його на орбіту. Тому телескоп летів у космос складеним, немов фігурка оригамі. І вже за межами Землі "Джеймс Вебб" поступово розгортатиметься.

Том Грін, астрофізик NASA, каже: "Раніше ми збирали телескопи на Землі, але вперше спробуємо зробити це в космосі. Дзеркала відбиватимуть світло від далеких об'єктів Всесвіту".

У космос "Джеймс Вебб" вирушив на облавку французької ракети-носія "Аріан-5". Місце запуску – космодром Куру у Французькій Гвіані. Туди телескоп доправили на вантажному кораблі, збудованому спеціально для цієї місії. Він подолав понад 9 тисяч кілометрів морем від Каліфорнії до півночі Південної Америки.

"Джеймс Вебб" працюватиме на відстані 1 мільйона 600 тисяч кілометрів від Землі. Це далеко поза зоною досяжності астронавтів. Запуск був точно прорахований. Ракета стартувала саме у визначений час. Адже щоб відправити апарат у необхідне місце, команда мала лише 30 хвилин, коли вісь Землі нахилена у правильний бік.

"Астрономія – це не лабораторна наука. Ми не можемо вирушити на планету, оглянути її, побачити, яка там атмосфера. Ми фактично діятимемо наосліп, намагаючись за світлинами зрозуміти суть тих чи інших явищ", – говорить астрофізик NASA Том Грін.

"Джеймс Вебб" зможе розпочати роботу вже через пів року після запуску – влітку 2022-го. Вчені розраховують, що телескоп працюватиме щонайменше 10 років, за які людство отримає нові неймовірні відкриття. І, цілком ймовірно, хоч трохи, але зазирне за край Всесвіту.

Вероніка Орєхова, "Час за Гринвічем"



bottom of page