top of page

АВСТРАЛІЙСЬКІ ВЧЕНІ РОЗРОБИЛИ ДРУКОВАНІ СОНЯЧНІ БАТАРЕЇ


Новий тип сонячних батарей у понад 30 разів дешевший за аналоги

Команда науковців з австралійського Університету Ньюкасла розробила "друковані" сонячні електропанелі, які обійшлися у понад 30 разів дешевше аналогів. Наразі винахід активно тестується у реальних погодних умовах, передає НВ.

Університет Ньюкасла наразі є одним з трьох закладів у світі, де відбувається тестування друкованих сонячних панелей, в яких використовують електронні чорнила – вони здатні проводити електрику.

"Це повністю відрізняється від традиційних сонячних батарей. Вони, зазвичай, великі, важкі, облицьовані склом – десятки міліметрів у товщину. Наші батареї друкуються на пластиковій плівці, яка менша за 0,1 міліметр товщиною", – розповів керівник команди дослідників Пол Дастур.

Серед інших особливостей винаходу – його низька ціна. Науковці сподіваються, що врешті батареї будуть друкуватися найдорожче за 10 австралійських доларів ($7,42) за кожен квадратний метр. Компанія Tesla, наприклад, продає своє рішення "Сонячний дах" у 30 разів дорожче.

Наразі команда розмістила перші 100 квадратних метрів друкованих сонячних батарей на дахах будинків і тестує їх на міцність у реальних погодних умовах.


26 переглядів
bottom of page