top of page

НАДПОТУЖНА БАТАРЕЯ ДЛЯ ЕЛЕКТРОКАРІВ: ІННОВАЦІЯ ВІД ХАРКІВСЬКОГО ВИНАХІДНИКА


Інженер із Харкова розробив надпотужну батарею для електромобілів. На створення експериментальної моделі в Олександра Цихмістро пішло більш як три роки

Винахід заряджається швидше за інші аналоги, довше тримає заряд та навіть має власну систему пожежогасіння. Створений він із деталей українського виробництва, передає "5 канал".

Як стало відомо, ідеєю створити поліпшену модель електронної батареї інженер-електромеханік Олександр Цихмістро загорівся, тільки-но в Україні з'явилися перші електромобілі.

"Там були невеликі проблеми, деякі автомобілі загорялися. Тому я почав діяти в цьому напрямі. Хотілося щось покращити в конструкції цієї батареї, аби в подальшому таких явищ не було", – каже винахідник.

Більш як два роки Олександр Цихмістро досліджував проблему. Ще рік пішов на створення експериментальної моделі. Вона довше тримає заряд, має унікальну дворівневу систему охолодження та пожежогасіння.

Щоб електромобіль поїхав, потрібно 12 таких батарей. Заряджаються вони за 20 хвилин. Це удвічі швидше, ніж наявні аналоги, запевняє розробник. Заряду вистачає на 150 кілометрів.

Експериментальна модель уже пройшла перші тестування.

"За температури у -40 С, потім при нулі градусів ми досліджували цей акумулятор. Під навантаженням, без навантаження, при +60 С. Результати були позитивні. І за низьких температур, і за високих ємність акумуляторної батареї не змінювалася", – розповів провідний інженер Національного наукового центру "Інститут метрології" Юрій Копошилов.

А ще її собівартість значно менша за імпортний аналог, запевняє винахідник. Запчастини батареї, окрім стандартних елементів живлення, Олександр замовляв на харківських підприємствах.

"Якщо зробити її інноваційною та зняти, припустімо, 300 Ватт з кг при використанні вугільних технологій, то ціна зі 100 доларів може знизитися до 50-60 доларів при ємності у 300 ватт. Це на голову вище, ніж існуючі на ринку LG чи Panasonic елементи", – зазначає керівник сервісу електромобілів Ростислав Вінник.

Патенти на винахід та дослідну модель інженер розраховує отримати вже навесні цього року. Винаходом уже зацікавилися в Китаї. Та Олександр сподівається відкрити серійне виробництво саме в Україні.

У планах на майбутнє – створення вітчизняного електромобіля, який зможе конкурувати зі світовими аналогами не лише за ціною, а й за якістю. Уже навіть є команда професіоналів, готових взятися до роботи, тільки-но на реалізацію задуму знайдуть гроші.


17 переглядів
bottom of page